Mieszalniki spożywcze pozwalają zwiększyć wydajność i skrócić czas na wykonanie określonego zadania. Sprawdź, jakie jeszcze mają zalety.
W biznesie zwykło się mówić, że czas to pieniądz. Dotyczy to zwłaszcza przemysłu spożywczego, gdzie towar ma krótki okres przydatności. Mieszalniki spożywcze pozwalają na skrócenie czasu produkcji i szybsze dotarcie z gotowym wyrobem do klientów.
Automatyzacja procesów
Współcześnie produkowane mieszalniki to zaawansowane technologicznie urządzenia wyposażone w dokładną aparaturę pomiarową. Dodatkowo ich praca może zostać całkowicie zautomatyzowana. Wystarczy tylko, że operator wczyta odpowiedni program, a całą resztą zajmie się sterownik.
Właściwie zaprogramowane urządzenia przyśpieszają procesy mieszania, homogenizowania czy emulgowania cieczy, proszków lub substancji półpłynnych. W celu uzyskania wyrobu gotowego do głównego wsadu można dodawać dowolne składniki, na różnych etapach produkcji.
Dzięki automatyzacji zwiększa się wydajność pracy przy jednoczesnym skróceniu postojów. W porównaniu z tradycyjnymi rozwiązaniami, do przygotowania wyrobu gotowego potrzebna jest również mniejsza liczba pracowników.
Mieszalniki spożywcze sprawdzają się przede wszystkim w dużych zakładach produkcyjnych, gdzie najbardziej widoczne są korzyści płynące z ich zastosowania. Niemniej firma BIES oferuje różne typy urządzeń, które można dostosować do indywidualnych potrzeb i dzięki temu z powodzeniem sprawdzą się nawet w małych przedsiębiorstwach.
Oferowane przez nas mieszalniki mają różną wielkość zbiornika, rodzaj mieszadeł czy typ aparatury kontrolno-pomiarowej. Dodatkowo mogą być wyposażone w płaszcz grzewczo-chłodzący, który często jest wykorzystywany w branży spożywczej.
Wszystkie urządzenia posiadają certyfikat zgodności dla produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.