BIES » Mieszadła

Mieszadła są niezbędne w procesie produkcyjnym wielu substancji. Dzięki nim możliwe jest połączenie ze sobą składników sypkich, a także płynnych i półpłynnych.

Są także potrzebne do uzyskania równomiernego rozkładu temperatury w całej mieszaninie. Przydają się w wielu branżach, m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym czy też kosmetycznym.

Dowiedz się, jakie są najpopularniejsze rodzaje mieszadeł i czym się charakteryzują.

Najpopularniejsze rodzaje mieszadeł

Wybierając odpowiednie mieszadło, w pierwszej kolejności trzeba wziąć pod uwagę jego przeznaczenie. Należy zastanowić się, do czego będzie używane.

Mieszadło łopatkowe

Mieszadło łopatkowe jest przeznaczone głównie do substancji o niskiej lepkości. Jest to klasyczny model wolnoobrotowy o uniwersalnym zastosowaniu. W zależności od średnicy oraz prędkości tego rodzaju mieszadła, umożliwia ono uzyskanie różnorodnych efektów tego procesu, np. stworzenie prostej zawiesiny.

Mieszadło śmigłowe

Mieszadła śmigłowe zalicza się do grupy szybkoobrotowych. Doskonale sprawdzają się do tworzenia emulsji oraz zawiesin. Są wydajne oraz wytrzymałe. Montuje się je na dennicy górnej lub dolnej pionowo lub pod określonym kątem.

Mieszadło turbinowe

Mieszadło turbinowe stosuje się przede wszystkim w mieszalnikach, w których substancja musi zostać intensywnie rozpuszczona lub wzbogacona gazami. Wytwarza ono podczas swojej pracy silne turbulencje oraz cyrkulacje.

Mieszadło ramowe

Mieszadło ramowe to urządzenie wolnoobrotowe. Jego główną funkcją jest zapobieganie nadmiernemu napowietrzaniu mieszaniny. Sprawdza się do pracy z produktami lepkimi oraz gęstymi. Bardzo często urządzenia te stosuje się jako mieszadła przemysłowe w branży spożywczej/farmaceutycznej.

Mieszadło kotwicowe

Mieszadło kotwicowe swoją budową przypomina nieco model ramowy. Najczęściej jest wyposażone w specjalne skrobaki, które uniemożliwiają odkładanie substancji na ścianach mieszalnika.

Jak dobrać odpowiednie mieszadło?

Wybór odpowiedniego mieszadła ma kluczowe znaczenie, gdyż wpływa na wydajność całego procesu. Jeśli będzie nieprawidłowo dobrane, to stworzenie konkretnego rodzaju mieszaniny może być niemożliwe. Wybór właściwego urządzenia ma także wpływ na zmniejszenie ilości energii niezbędnej do przeprowadzenia tego procesu.

Trzeba przede wszystkim wziąć pod uwagę typ składników, które będą mieszane przy jego użyciu. Istotny jest również poziom lepkości wykorzystywanych substancji. Bardzo ważna jest także jakość materiału, z którego zostało zrobione mieszadło spożywcze lub przemysłowe. Musi być trwałe oraz bezpieczne, gdyż tylko wtedy zapewni sprawną i nieprzerwaną pracę.

Wybierając mieszadło, warto postawić na produkty renomowanych producentów, którzy specjalizują się w tego typu urządzeniach. Znajdziesz je w naszej bogatej ofercie.

Sprawdź dostępne modele i wybierz mieszadło, które najlepiej spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Są to wytrzymałe oraz odporne na uszkodzenia urządzenia, które doskonale sprawdzą się w wielu branżach. Dostarczane przez nas rozwiązania cieszą się dużą popularnością oraz uznaniem wśród naszych klientów.

Call Now Button